ACCREDITATION OF PRE-MARRIAGE (PM)
COUNSELORS FAQs

dity to the use of the issued DSWD

Academy certificates for application?
There is none. However, an issued certificate by the DSWD Acadet
requirement for an application once. R

For refresher course(s), applicants must attend at Ieast twenty-four (24) hou
application for renewal of accreditation.

How can | avail of the DSWD Academy PMC Training?

There are two (2) ways in which the applicant can avail
of the offered trainings/courses:

1. Applicants from the Local Government Unit (LGU) or
individual professionals, whether new applicants or
applicants with soon-to-expire or with an expired
certificate of accreditation, must send their letter of
request or interest to avail of the PM Counseling
training or refresher course addressed to the Social
Welfare Institutional Development Bureau (SWIDB)
Director, and email it to academy@dswd.gov.ph;
copy furnished the SB through email address:
sb@dswd.gov.ph.

. Alist of endorsed LGUs or individual professionals
with expired or near-expiring accredited PM
Counselors shall be sent to the DSWD Academy
from the Standards Bureau.

N

1 have an existing valid Certificate of Accreditation from the
previous guidelines. Can | apply for renewal under the new guidelines?

No. All applicants for PM Counselor accreditation under the new guidelines
shall be treated as “new applicants”.

All PM Counselors with valid accreditation shall still be honored; hence, they
may still discharge their function as accredited PM Counselor.
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How do | apply for accreditation?

All applications must be submitted through an official link that is linked to the DSWD
Academy Electronic Learning Management System (E-LMS).

Participants of the PMC training are required to fill out the online pre-registration form of
the DSWD Academy. Upon completion of the PMC training through E-LMS, participants
will be asked if they want to continue with the PM Counselor Accreditation. Should they
choose to move forward, they will be redirected to the PM Counselor Application Form for
completion. Moreover, all requirements must be uploaded.

In the event of E-LMS downtime, the submission of applications and their accompanying
requirements will only be accepted via the official email address.

What _a_re';tﬁe requirements for
Application for Accreditation?

ggmppit’ehd onlill'|e application form ; 08008 Is there an application/
opy of the Diploma or Transcript of y rocessing fee?
Recdrds (TOR) or Special Order or any - P 9

NONE
accreditation.
Certificate of Completi
- DSWD Academy
. Notarized Declarati

How many processing days will it take to receive
Certificate of Accreditation?

Three (3) working days.

An electronic Certificate of Accreditation will be
the submission of assessed, complete and complian
application documents. This certificate will be tran:
the email address provided by the applicant.

What is the validity of the Certificate of Accreditation?

Five (5) years for both new applicants and those applying for renewal of accreditation. The
certificate is non-transferable.
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What is an Accredited PM Counselor?

A recognized professional duly accredited by the DSWD to conduct PM Counseling
sessions for would-be-married couple/s applying for marriage license.

What is PM Counseling?

A mandatory counseling session required for all contracting parties where one or both
parties are 18-25 years old, in addition to their attendance at the Pre-Marriage Orientation
(PMO), pursuant to Article 16 of the Family Code.

Contracting parties above 25 years old may also avail of this service. The session provides
assistance and guidance to the contracting parties toward an informed decision about their
forthcoming married life.

I
Can anyone apply for accreditation?

This covers all social workers and other professionals/service
providers, both in the private and public sectors, who have
met the required el lity except for those exempted from
the DSWD accreditation as aligned with Article 7* and 16 of
Executive Order No. 209 (Family Code of the Philippines).

*Any priest, rabbi, imam, or minister of any church or religious sect duly authorized by his church or

religious sect and registered with the civil registrar general, acting within the limits of the written authority

granted by his church or religious sect and provided that at least one of the contracting parties belongs to
izing officer’s church or religi

ible to apply for the PM Counselor Accreditation?

Interested applicants must have the following:

1. Must have a Bachelor's Degree in Social Work, Nursing, or any Behavioral
and Social Sciences Course, as well as other four-year courses with
S counseling as part of the academic curriculum or professional practice;

2. Must have a Certificate of Completion on PM Counseling Training/
Capability Building or refresher course/s (for renewal) issued by the
DSWD Academy.

Will you still accept certificates of training from other training institutions?

No. Under the new guidelines, MC No. 20 52024, ‘Revised Guidelines in the

Accreditation of Pre-Marriage Counselors (PM Counselors), only

Certificate of Completion issued by the DSWD Academy will be accepted
either during the first training or refresher courses.

dswdphilippines



